Wednesday, April 11, 2007

Апендицит

Апендицит е термин въведен в медицината от д-р Фитз през 1886г. Под апендицит се разбира възпаление на червеобразния израстък в крайната част на червата, който е един вид пречиствателна станция. Той се грижи за пречистването на чревното съдържимо от вредни микроорганизми попаднали в него. Апендиксът е разположен в долната дясна част на корема и има форма на пръст на ръкавица , като нормалната му дължина варира от 5 до 10 сантиметра . Най-много работи между 7 и 20 година от живота на човека когато е и най-голям, след което започва бавно да намалява.

Исторически аспекти

1886 г. д-р Региналд Фитз за първи път е описал подробно клиничната картина, находката и патологичните аспекти , както и операцията по отстраняването на израстъка. Има данни за провеждане на подобни операции още 5000 г. пр.н.е. от египтяните. Макар апендицитът да е бил свързан с относително висока заболеваемост и смъртност в миналото, днес той се диагностицира относително рано и се лекува оперативно , като процентът на смъртност е сведен до 1%.

Общи данни

Възпалението се причинява най-често от запушване на просвета на червеобразния израстък , което от своя страна , при по-млади хора, се причинява от разрастване на лимфната тъкан осигуряваща защита на червата от вредните микроорганизми или от механично запушване на просвета от чревно съдържимо или чужди тела. След запушването на израстъка в отворения към червото край, се получава затворена тръбичка с оганичен обем, която непрекъснато се пълни с чревен сок - нормално служещ за почистване на червата . Токсичните вещества от микроорганозмите в просвета на израстъка само благоприятстват запушването в началния му край и разяждат стената му. Когато се разяде мускулния слой на червото настъпва разкъсването на апендикса, съпроводено със силна непоносима болка и последваща невъзможност да се пипне, дори докосне, корема. Ако обаче процеса на разяждането е напредвал бавно, то разкъсването се предхожда от образуване на кухина в корема пълна с разпадни продукти на възпалението на израстъка, което се придружава най-често от температура около 37-38 С и дълготрайна, непрекъсната, тъпа, засилваща се при физически усилия, болка в долната дясна четвърт на корема.

Важни положения

Апендицитът започва най-често с тъпа болка на кожата централно в района под пъпа. След това започва по-дълбока болка по целия корем, последвана от запек и от разтройство и/или гадене . Болката преминава през пъпа и се насочва към долната дясна четвърт на корема след 6-8 часа от започване на оплакванията. По това време може да се появи повръщане. Температурата се повишава до 38 С с усещане на студени тръпки по цялото тяло и втрисане , като сърцето започва да бие по-често. Появява се обща слабост и отпадналост.

Обърни особенно внимание при

Повишаване на температурата над 38 С и поява на обща силна болка по целия корем. Невъзможност да се пипне корема и поява на студена пот по тялото. Объркано съзнание и забележимо безсилие. Ако изведнъж след описаните във важни положения симптоми почувствате олекване на симптомите не се надявайте , че всичко ви е минало, това е само затишие пред буря. Незабавно потърсете компетентна медицинска помощ.

Съвети на доктора

При подобни опланвания незабавно се обърнете към кабинети за бърза помощ и настоявайте за консултация със специалист - хирург.

2 comments:

Злото прасе said...

Ъ?!?
Не е зле да се знае де, но какво те накара да го опишеш милосърдна ми сестро?

sas said...

Ами, приятелче, обади се гадината в стомаха ми тези дни, та да знаете, че ако пак липсвам от хоризонта за известно време, ще ме намерите в Пирогов :)