Monday, July 14, 2008

Карадере е в опасност!!!


Лондонският в. "Гардиън" помества обширен материал за черноморското Карадере и за протестите на българските природозащитници против превръщането му в еко-селище.

Предвижда се девственото Карадере да бъде превърнато в луксозен курортен комплекс, наречен Черноморски градини. Комплексът, в който ще бъде инвестиран един милиард евро, ще се състои от пет селища, изкуствени езера и различни развлекателни и спортни площи. Курортът ще бъде на самозахранване благодарение на природната биомаса. Само че проектът, чието изграждане е възложено на един от най-големите съвременни архитекти, англичанина Норман Фостър, се посреща с решителен протест на все по-шумна група български еколози.

Те твърдят, че проектът ще унищожи последната девствена ивица по българското Черноморие и ще нанесе непоправим удар върху биоразнообразието в областта. Но поради липса на забранително законодателство, застрояването на българското крайбрежие продължава с бесни темпове.

Планира се изграждането на Черноморски градини да започне догодина. Финансирането се поема от смесена англо-българска инвестиционна група. Българското архитектурно бюро, ангажирано в проекта, казва, че заинтересуваност проявявали също инвеститори от САЩ, Русия и Саудитска Арабия. Тодор Карастоянов, музикант, който от години ходи с палатка в Карадере, казва, че Норман Фостър може би не знае с какво се захваща.

"Искаме да му попречим да направи най-голямата грешка в живота си, защото да строиш тук е просто неморално, а той вероятно не знае това", казва Карастоянов.

Фостър все още не е посетил обекта, но е участвал в консултациите между британските и българските партньори, твърди Георги Станишев, директорът на българското архитектурно бюро.

Станишев, който е брат на българския министър-председател, уверява, че комплексът Черноморски градини ще бъде изцяло съобразен с екологичната среда, че е екологически морален и не представлява нарушение на местните закони.

"Онова, което ние и Фостър правим, е абсолютно в рамките на закона в България", подчертава той, добавяйки, че самото строителство щяло да бъде екосъобразно.

Противниците на проекта обаче не са убедени и не възнамеряват да отстъпват. "Планираме протести и концерти в София, както и откриването на протестен лагер на плажа в Карадере", казва Надежда Максимова от организацията "За природата".

източник

Нямам думи вече!!!!!!!! Как е възможно да сме толкова празноглави, ограничени и немислещи!!!!! Как!????!? Това е все едно някой да си реже частите на тялото - една по една, само защото някой си му давал някакви си пари за тях.....

Ето какво господинът си представя да се случи на Карадере

8 comments:

Buksy said...

Е, к'во... Яко изглежда проекта :)

Anonymous said...

В събота и неделя бяхме там и вече застрашително прехвърчат хеликоптери..които всички коментират с балгозвучното "инвеститорът". Ходете тази година, че май ще е за последно и то вече не остане къде:(
Ваня

sas said...

задължително ще се постараем да минем от там - жалко само, че бебата е твърде малка за палаткуване :(
Абе, ман, объркал си се нещо... как ще е яко... на мен девствената природа ми харесва повече!

Momchil said...

черноморските части на турция чух че били девствени още

Buksy said...

Шегувам се разбира се. Ама то кво друго ни остана...

marsh.iinc said...

добрата новина, ако такава може да има изобщо е, че изграждането на инфраструктурата щяло да дойде май повече пари, токолкото го били смятали и за сега нямало достатъчно пари. та по тази причина строителството не е започнало тази година, както иначе пише по проект.
иначе е малко смешно как всички наши медии преписаха статията от гардиън и никой не си направи труда да научи нещо повече сам в собствената си държава.

sas said...

:( разследващата журналистика е силна, когато има кръв, отвличания и др. такива събития... какво им пука за някаква си морска девствена ивица...

marieta said...

на стоян родителите строят гараж в момента. става въпрос за 60кв.м. самата аз станах свидетел как две жаби загубиха дома си, като преместихме две огромни саксии под които живееха и как багера, които копа основите разруши един мравуняк. има и неща, които съм пропуснала. представям си как строят подобни проекти и запазват екоравновесието...